cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Fans not working Correctly

52 REPLIES 52
NinoR
Newcomer
Message 1 of 53
5,321 Views
Message 1 of 53
5,321 Views

Fans not working Correctly

I downloaded the new Control Center for my Medion Erazer x25 beast, and now the fast are not working properly anymore. When I want to set my own graph for the CPU I can barely edit it and it starts off all over the place. When I don't set my own graph the fan speeds stay at idle (31%) and dont go up even if the cpu is 95 degrees celcius. Does anyone know what I have to do?

52 REPLIES 52
Cipri_MATASARU
New Voice
Message 41 of 53
721 Views
Message 41 of 53
721 Views

Hello,

 

I follow this topic very close lately because my new X25 30031783 had the same issues with sound and video low performance. But, the solution presented in FAQ works for me and now, the computer came back on full capacity. this solve sound, graphics and some minor stuff like CapsLock key LED.

Thanks for proacivity!

 

 

gtsuit
New Voice
Message 42 of 53
712 Views
Message 42 of 53
712 Views

The FAQ thing seems to have restored the Turbo mode, but I'm still not too sure about the GPU performance. 

 

Regardless we should be given a choice to manually download machine breakers like this stuff. I am not inclined to trust this machine any more. 

djupstrom
New Voice
Message 43 of 53
668 Views
Message 43 of 53
668 Views

I have the same problem, one day my laptop just didn't have working sound and i also note my fans are not working. Maybe there is more things i haven't found out yet. I am not so good with computers, i just want it to work. I tried to do the fixes people used but nothing works for me, will there be a update that fix all of this or do i have to return this laptop to have a working one.

 

Any help is more then welcome!.

 

I feel like i paid for a gaming laptop that don't work. Am i understanding whats happening here correct... medion have some driver update in the background that don't work on release and make the gaming laptop not function properly and no official fix to it. Help me understand, it all just sound so dumb...

Cipri_MATASARU
New Voice
Message 44 of 53
655 Views
Message 44 of 53
655 Views

@djupstrom ,

 

There is a fix method for your problem. it's easy to apply if you respect the steps detailed here. Important is to uninstall only the Control Center Service application from app list in Control Panel. 

I have Medion Beast X25 model 30031783 with RTX3070 and reparation procedure worked perfeclyt! 

Please try! Give a chance to this computer. I must admitted that the reaction of Support Center was pretty good taking in consideration that the number of machines sold is not very high. Please remember that kind of mistakes could happed, I'm referred to sending OTA an unchecked soft or FW. I remember even an huge company with a bite apple logo had this kind of issues few years ago. it's true, they solve the issue in few hours but...

 

Regards,

Schummi
Specialist
Message 45 of 53
651 Views
Message 45 of 53
651 Views

Hi @djupstrom,

 

Sorry for the inconvenience we have caused.

Please install the DMI-patch : https://community.medion.com/t5/FAQs/How-do-I-fix-faulty-audio-playback-on-my-ERAZER-Beast-X25/ta-p/...

This can be done without any risk and after a reboot most of your issues will be fixed.

Some minor issues that may affect the available options in your Control Center software can be fixed afterwards by following our FAQ:FAQ.

Both fixes are official but we are still trying to improve the workaround. Anyway, installing the DMI-patch is strongly recommend to fix all of your serious issues.

If you need further assistance please let us know.

Thanks.

 

 

djupstrom
New Voice
Message 46 of 53
635 Views
Message 46 of 53
635 Views

Thank you both for the fast support and answer, i have my sound back and my fans are working again. That was very helpful! ❤️

Pavel
Beginner
Message 47 of 53
619 Views
Message 47 of 53
619 Views

Hi all,

I have tried the steps and they worked only partially:
https://community.medion.com/t5/FAQs/How-do-I-get-back-missing-settings-options-in-Control-Center/ta... 

I see 3 options:
Office, Gaming and Turbo, however I no longer have the option to control the W of the CPU. Before that  I was able to reduce or increase the W of the CPU as well as the BOOST.

Please, can you help with this, as it was very good feature and important for me to get optimal temps and performance, instead my CPU being automatically maxed out on W.

The other problems with the AUDIO and FANs are now fixed.
Would be great if in the future such thing happen, to be fixed automatically and not us to manually look for answers.

Revo
New Voice
Message 48 of 53
592 Views
Message 48 of 53
592 Views

Hi Schummi,

Previouslly my fan was stuck at 30% speed and i am able to manually click the fan boost button to boost fan speed to 100% when i need to do something CPU/GPU intensive.

After a windows update yesterday, my cpu speed was locked at 0.38 Ghz, the fan seems to spin at maximum speed. I removed Control Center Service from my notebook according to your link https://community.medion.com/t5/FAQs/How-do-I-get-back-missing-settings-options-in-Control-Center/ta.... When I tried to use Defaulttool_BeastX25_234.zip ,my antivirus report malicious behaviour blocked with detection ID:SuspiciousBehavior.739487C72EEf16F. When i tried to download https://community.medion.com/t5/FAQs/How-do-I-fix-sudden-unwanted-effects-on-my-ERAZER-Beast-X25/ta-... my bitdefender saids:

"firefox.exe attempted to establish a connection relying on an unmatching security certificate to www.medion.co.uk. We blocked the connection to keep your data safe since the used certificate was issued for a different web address than the targeted one."

my device serial number is serial number starts with GM7ZG7P, ERAZER Beast X25 (MD 62307) MSN 30031969 , how shall i procced to fix the cpu speed lock and fan control?

sound playback also abnormal, the sound is strange may be due to low fixed cpu speed.
Thanks

Schummi
Specialist
Message 49 of 53
569 Views
Message 49 of 53
569 Views

Hi @Revo ,

 

not sure why your AV tools are blocking our sides but since nobody else complains about such issues I guess it must something wrong at your side.

I suggest to switch off the AV progam temporarily and download and install the DMI-Patch(oemserv-tool)first: https://community.medion.com/t5/FAQs/How-do-I-fix-sudden-unwanted-effects-on-my-ERAZER-Beast-X25/ta-...

If your CPU still stucks at 0,40GHz please try to use defaulttool, you may have to switch off your AV program again.

If you still have security concern you can upload the downloaded file to https://www.virustotal.com/gui/home/upload to check if they were reported as malicious.

After executing the tools you must reboot the device.

Last task: Install Control Center service again, reboot.

Please feedback if you CPU will still stuck at 0.40GHz afterwards, thanks.

 

Revo
New Voice
Message 50 of 53
551 Views
Message 50 of 53
551 Views

Hi Schumi,

I uploaded the file MEDION-GM7ZG7P oemsevtool.exe to  https://www.virustotal.com/gui/home/upload 
in the relation section there is something wrong with OemServiceWinApp.exe


https://www.virustotal.com/gui/file/90d3a1fe21f43a1baa8cb89fe2f3e2e8c3d883c7a89ab80458822479e112847d...

1 security vendor flagged this file as malicious
https://www.virustotal.com/gui/file/b029a19718ac9d25f37fb1fcbb6341607c398a75d8977f89e5299b046e656db7

Shall i proceed to run the program? 

52 REPLIES 52