cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Fans not working Correctly

52 REPLIES 52
NinoR
Newcomer
Message 1 of 53
6,184 Views
Message 1 of 53
6,184 Views

Fans not working Correctly

I downloaded the new Control Center for my Medion Erazer x25 beast, and now the fast are not working properly anymore. When I want to set my own graph for the CPU I can barely edit it and it starts off all over the place. When I don't set my own graph the fan speeds stay at idle (31%) and dont go up even if the cpu is 95 degrees celcius. Does anyone know what I have to do?

52 REPLIES 52
NinoR_
Apprentice
Message 31 of 53
1,034 Views
Message 31 of 53
1,034 Views

I just tried it and it works! I have a 3070 and looking at what the DMI-Patch effects it there shouldn't be any side effects for the 3070 version. Thank you @Schummi ❤️

Mauricee
New Voice
Message 32 of 53
992 Views
Message 32 of 53
992 Views

@Schummi 

You are the best!

That helped, now everything is back to normal.


Maybe next time I should also look in the German community😄

Best regards!

 

niculescu_David
New Voice
Message 33 of 53
956 Views
Message 33 of 53
956 Views

HI,i had the same issue witch CC and the DMI-Patch fixed that,now i have turbo mode back and i cand control the fans.

but i have another issue before this i was running a game(apex legends) at 165 fps and now its running at 15 fps,i think something change in my dgpu and i dont know how to fix this,by the way its the same laptop x25 3070 on windows 10

Schummi
Specialist
Message 34 of 53
934 Views
Message 34 of 53
934 Views

Hi @niculescu_David 

before 165fps and now 15fps?

Just to make sure that Control Center service is installed properly please follow this FAQ again: https://community.medion.com/t5/FAQs/How-do-I-get-back-missing-settings-options-in-Control-Center/ta...

Could you please give us more information about your notebook? MSN number? 300xxxxx?

Thanks.

Andi
Master Moderator
Message 35 of 53
901 Views
Message 35 of 53
901 Views

Hello everyone and thanks for the feedbacks.

 

On 13.01.2022 the BIOS Update 1.26 was released via Windows Update. Since then, some users report unwanted effects like:

 

- Graphics card works with significantly reduced performance
- System reacts slowly.
- Fans run too slowly
- audio playback doesn't work or doesn't work properly
- various settings in the Control Center disappeared (e.g. no turbo mode available)

 

Due to these reports, the BIOS was initially taken offline again. Our technical department is currently investigating the background. In order to localize the error as quickly as possible, our colleagues still need additional information. Therefore I ask ALL users, who can or could observe one or more of the above mentioned effects since the installation of the BIOS update, to inform me about the following information:

 

1. eight-digit part number (MSN) of the notebook
2. BIOS version before the update (if still known)
3. currently used version of the Control Center (readable in the settings under "Apps")
4. currently used version of the Control Center service (readable in the settings under "Apps")
5. what is the effect on your notebook?

 

The more feedback I get, the better. I will pass on the information accordingly.

 


Greetings - Andi


MEDION. LÄUFT BEI MIR.
• Web: www.medion.de • Community: community.medion.com • Facebook: MEDIONDeutschland • Instagram: @medion.de


Bitte belohne hilfreiche Antworten mit Kudos und markiere die beste Antwort/Lösung mit Als Lösung akzeptieren.
niculescu_David
New Voice
Message 36 of 53
885 Views
Message 36 of 53
885 Views

HI guys,first thank you for beeing so active here.

Now im running 1.26 bios,before that the dgpu was working as it should.

Right now the dgpu is locked at GPU Clock : 201 MHz / Memory Clock : 101 MHz

Medion BEAST x25 MSN 30031969

Control Center 3.33.4.0

Control Center Service 3.1.4.0

I don't know what bios i was running before the update

The DMI-Patch fixed the problem with control center and now all the features are back as before

the only issue i have now is with the dgpu beeing locked

Should i roll back to bios v 1.23 and if so how can i do that safely ?

Thank you

Andi
Master Moderator
Message 37 of 53
801 Views
Message 37 of 53
801 Views

Hello @niculescu_David.

 

You wrote:


@niculescu_David  schrieb:
I don't know what bios i was running before the update


@niculescu_David  schrieb:
Should i roll back to bios v 1.23 and if so how can i do that safely ?

So you had version 1.23 before the update?

 


Whether flashing back to an older version would help you, I don't know. Our technical department is currently investigating the causes. I hope for a quick solution so that experiments from your side should not be necessary.

 


Greetings - Andi

 


MEDION. LÄUFT BEI MIR.
• Web: www.medion.de • Community: community.medion.com • Facebook: MEDIONDeutschland • Instagram: @medion.de


Bitte belohne hilfreiche Antworten mit Kudos und markiere die beste Antwort/Lösung mit Als Lösung akzeptieren.
niculescu_David
New Voice
Message 38 of 53
788 Views
Message 38 of 53
788 Views

No, I do not know what version of bios I had before the update.

 

By reading other threads in here ,I found the file for the v1.23 bios and I assume I probably had that. so nobody could tell me how to unlock my dgpu? To be honest I'm getting a bit frustrated here because it wasn't a cheap product  and this issue is going for some time now..

Schummi
Specialist
Message 39 of 53
770 Views
Message 39 of 53
770 Views

Hi,

@niculescu_David  and me are doing the downgrade to N1.23 and the dgpu is now back in normal condition.

 

So if someone is facing a similar issue downgrading to N1.23 may solve the issue. But before flashing a BIOS you should try all other options,

means using DMI-tool https://www.medion.com/at/service/product-detail/30032959

and following the FAQ https://community.medion.com/t5/FAQs/How-do-I-get-back-missing-settings-options-in-Control-Center/ta...

 

 

If you are going to downgrade your BIOS please make sure that the stored BIOS N1.26 informations are already deleted.

Open Device Manager, double click on "Firmware", right click on "American Megatrends INC System Firmware 1.26MED11", choose "Uninstall device", activate "Delete the driver for this device" on the next screen and click "Uninstall".

 

If you don't delete the stored BIOS files BIOS N1.26 will installed again on the next reboot if you do BIOS downgrade before.

 

If only "System Firmware" is available under "Firmware" you are fine already.

SThomasFR
New Voice
Message 40 of 53
741 Views
Message 40 of 53
741 Views

I had no sound and no microphone. This patch did indeed fix my problem. Thanks so much! And thanks to community member Quanwen who alerted me to it. I'd never have found it otherwise.

52 REPLIES 52