annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

De oplossing als je laptop audio er ineens mee op is gehouden...

3 ANTWOORDEN 3
ShelLuser
Contributor
Bericht 1 van 4
6.574 Weergaven
Bericht 1 van 4
6.574 Weergaven

De oplossing als je laptop audio er ineens mee op is gehouden...

Hi gang!

 

Ik heb al sinds Januari tot volle tevredenheid een Medion "2 in one" laptop. Ofwel: ik kan mijn laptop "dubbelvouwen" zodat het scherm en toetsenbord met de ruggen tegen elkaar aanzitten en vervolgens heb je een fijne tablet-achtige opzet. Dit is een fantastische opzet vind ik: een toetsenbord om berichten als deze te tikken maar ook een tablet om lekker 'savonds op de bank (of je luie stoel) fotos te kijken of Microsoft bingo te spelen.

 

Maar ik dwaal af...  Vorige week kwam er een Windows 10 update voor mijn Intel hardware en het resultaat was dat mijn audio vervolgens niks meer deed. Lekker handig zo! Ik heb uiteraard 'feedback' gegeven maar dat werkt ook maar beperkt en heeft ook niks opgelost. Zoeken op Internet leverde ook bar weinig op want feitelijk praat iedereen elkaar na en ze nemen ook met alle gemak "oplossingen" van elkaar over die niet eens werken!

 

Dus wat te doen als je audio ineens niet meer werkt door een update? Heel simpel:

  • Klik met de rechter muis knop op het start menu en open "apparaat beheer" (ofwel 'device manager')
  • Je zal nu een apparaat met een geel vinkje ervoor zien, de eigenschappen zullen je zeggen dat er geen driver is gevonden; dus dit is de kern van ons probleem.
  • Hou het apparaat geselecteerd, klik op het 'Beeld' menu en selecteer "Aparaten op verbinding", je zal nu het niet werkende apparaat 'onder' een hoofd apparaat zien.
  • Vraag de eigenschappen van dat 'hoofd apparaat' op en in het 'Stuurprogramma' tabje zou je een optie moeten hebben om de vorige versie te installeren. Gebruik die!

Op deze manier heb ik vandaag mijn laptop weer hersteld. Nog beter: Microsoft vraagt je ook een reden op te geven door de wijziging dus als je aangeeft dat je audio het niet meer deed... wie weet herstellen ze hun fout nog wel eens.

 

Hoop dat iemand hier iets aan heeft 🙂

Groetjes, Peter
3 ANTWOORDEN 3
RS13
Master NL
Bericht 2 van 4
6.364 Weergaven
Bericht 2 van 4
6.364 Weergaven

Hoi @ShelLuser

 

Erg nuttige informatie, bedankt voor het delen!!!

 

Groeten, 

Paul

Beepeeweb
Trainee
Bericht 3 van 4
5.898 Weergaven
Bericht 3 van 4
5.898 Weergaven

Ongeveer tezelfder tijd is bij mij ook de audio uitgevallen van mijn Medion Notebook 3214 (MD61700). Maar hier leek het erop dat Windows helemaal geen audioapparaat meer zag: een rood kruis bij het audiosymbool op de taakbalk (ook beschreven in bericht van jalag van 2017 en andere). Ik vond echter op de Duitstalige pagina's van deze Community een discussie over het zelfde onderwerp (gestart door Chris006 van sept. 2019). Hierin is door superuser "daddle" de oplossing aangegeven die bij mij van toepassing bleek.

Het heeft mij wel veel moeite gekost om e.e. voor elkaar te krijgen, daarom hier enkele aanwijzingen:

Essentie was het opnieuw installeren van de drivers voor de Realtek audio.

Je kunt een driverpakket vinden dat hoort bij jouw computermodel via de pagina Service van de medion-website (https://www.medion.com/nl/service/). Voer onder "Service voor uw product" het Productnummer (MSN-nummer) in van je computermodel (je kunt daar zonodig instrukties opvragen voor het vinden van het MSN-nummer). Na klikken op "Vind mijn product" verschijnt je productnaam. KLIK NU HIEROP en laat je NIET afleiden door wat eronder in veel grotere letters staat: "Met welke categorie heeft u hulp nodig?"

Je komt nu op de specifieke pagina voor jouw computermodel. Ergens halverwege vind je onder Stuurprogramma's het Driver Package voor jouw computermodel. Je kunt dit pakket als geheel downloaden (gaat default naar map Downloads). Uitpakken gebeurt zoals gewoonlijk door te dubbelklikken op de naam van de gedownloade file. Defaultbestemming is C:\Medion.

Nu komt de crux: je moet nog weten hoe en welke files je moet installeren specifiek voor de audio. In mijn geval bleken die te staan onder map 09_Codec. Om te installeren dubbelklik je op de file Set-up.exe ; deze staat in

C:\Medion\09_Codec\Realtek ALC269\20170620_6.0.1.8192\8192_FF00_PG460_Win10_TH_RS1_RS2_Win8.1_Win8_Win7_WHQL.

Het is heel goed mogelijk dat voor andere computermodellen deze structuur anders is; ga dan zelf op zoek in het uitgepakte driverpakket naar iets dat in de goede richting wijst (Codec, Realtek, enz.).

Tenslotte nog dit: het is nuttig om te onderzoeken of het driverpakket al op je computer is geïnstalleerd (dat bleek bij mij pas achteraf). Ze stonden bij mij in zippakketjes onder C:\DRIVERS. Als blijkt dat de inhoud daarvan overeenkomt met die van het gedownloade driverpakket, dan kun je de zippakketten verwijderen om geheugenruimte vrij te maken.

Er zijn diverse berichten in de Community over verstoorde audio na upgrades van Windows 10. Het zou fijn zijn als van de zijde van Medion een wat uitgebreidere en goed gestructureerde instruktie zou  worden gegeven over de herstelmogelijkheden ervan in plaats van dit over te laten aan allerlei verspreide discussies op de Community, hoe goed sommige op zich ook zijn. Er is altijd toch weer net even iets anders. Ik heb geluk gehad precies de juiste instructie te vinden. Hopelijk zijn mijn aanwijzingen een hulpmiddel voor anderen.

daddle
Superuser
Bericht 4 van 4
5.893 Weergaven
Bericht 4 van 4
5.893 Weergaven

@Beepeeweb 

 

Leuk dat je die hulp door mijn post van 09.09.2019 hier nog eens in het heel zamenstelt ten nutte van allen die hetzelfde probleem hebben. Maar ik zou het wel leuk vinden als je text van mijn posting overneemt dat even erbij te zeggen.

 

Maar het helpt niet altijd bil elke soort van toonstoring of wegblijven van audio.

Voor de Medion Notebook 3214 (MD61700) is de link deze: -->  Servicepagina voor drivers

 

groetjes, daddle

3 ANTWOORDEN 3