annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

NIEUWE COMPUTER - procedures ...

4 ANTWOORDEN 4
freyr
Trainee
Bericht 1 van 5
605 Weergaven
Bericht 1 van 5
605 Weergaven

NIEUWE COMPUTER - procedures ...

Het is een topic die ik niet kan terugvinden maar ik denk noodzakelijk !!! Er zijn verscheidene interessante boeken maar nergens vind ik een "handleiding" om een nieuwe Medion computer op te starten .. Er is wel een boek zoals "windows 10 voor dummies" maar niet één met de procedures voor "Gust Flater". Inderdaad de Medioncomputers zijn prijs/prestaties correct maar ... het bijgeleverd operatingsystem en bijbehorende testprogrammas zijn dikwijls op het randje en maken duidelijk misbruik van de goedgelovigheid van de toekomstige vooral oudere gebruiker.  https://longreads.cbs.nl/ict-kennis-en-economie-2018/ict-gebruik-huishoudens/   

Misschien kunnen we een online handboek creëren met éénvoudige procedures ???

1. Welke informatie MAG ik geven bij de eerste opstart. 

2. Start VOORAL NIET MET DE TESTPROGRAMMAS !!!

3. Hoe maak ik een USB opstart stick.

4. Waar vind ik de codesleutel van windows 10 

5. Hoe maak ik een USB om windows 10 te installeren.

6. Hoe maak ik een USB om office te kunnen installeren.

enz

1. Bij het opstarten wordt je identiteit gekoppeld via internet aan de identiteit van de computer, met al je informatie die rondhangt op internet ... als je daaraan een creditkaart koppelt (dit is geen betaalkaart) moet je niet verbaasd zijn dat ongewenst een abonnement of iets anders gefaktureerd wordt.  ... Ook als je andere computers hebt met dezelfde identiteit, in de zin van "voor drie computers geldig bij de aankoop" riskeer je dat de problemen zich ook op de andere computers voordoen.

2. Als je bij voorbeeld een testprogramma opstart dat je mailboxen "synchroniseerd" kan je dat niet terugdraaien en riskeer je dat je mailbox niet meer toegankelijk is op al de andere computers. Via je identiteit kan men "de status" van je machines op internet koppelen en je het leven zuur maken bij het gebruik van oudere versies. Paswoorden automatisch veranderen om de toegang tot bepaalde computers en internetsites te weigeren, drivers blokeren, je verplichten oude versies van programmas over te schakelen naar abonnementen (de huidige jackpot). Allemaal natuurlijk om je "veiligheid" en andere "smoesjes" te waarborgen, in de praktijk om je te koppelen aan hun reclame-klanten.       

...

Voor de andere punten ??? Vroeger was er een CD bij de computers ... die stak je in de computer en een paar minuten later had je terug een perfecte computer met de fabrieksinstellingen. Nu moet je er een "betalende"  -certified MS ingenieur- bijhalen" ! Titel die ik vroeger ook had, maar na 15 jaar op pensioen alleen goed voor frustraties - vandaar deze post.  

4 ANTWOORDEN 4
Snelleschildpad
Moderator
Bericht 2 van 5
598 Weergaven
Bericht 2 van 5
598 Weergaven

Hallo @freyr 

 

Momenteel gebuikt Medion geen opstart CD's meer. Dit zit in het product ingebouwd om vanuit daar de toestellen te kunnen resetten.

Indien er voldoende geheugen aanwezig is op het product natuurlijk. 

 

Voor de andere vragen zal ik moeten kijken of we daar iets makkelijks op kunnen verzinnen. 

We komen bij je terug. 

 

Groet 

Snelle Beloon helpende antwoorden met Kudos en markeer het beste antwoord/de beste oplossing met als oplossing accepteren.


Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.
freyr
Trainee
Bericht 3 van 5
593 Weergaven
Bericht 3 van 5
593 Weergaven

3. Terug opstarten als er problemen zijn of de computer veilig stellen na aankoop. 

Na verscheidene pogingen om de interne Phison SSD disk-kaart  te clonen is het uiteindelijk vlot gelukt met Macrium Reflect 7 - een programma dat toelaat om werkelijk een copij van je volledige interne disk te maken. Het enige probleem : je moet een vroegere disk hebben, principieel vermoed ik met dezelfde capaciteit en sata connector die je in de computer moet aansluiten principieel via de ruimte voorzien in de schuif vooraan. Als je niet de nodige onderdelen hebt om de disk in de schuif te bevestigen kan je de computer openen (twee zwarte vijsjes achteraan) en kan je de disk manueel in de contacten achteraan de schuifruimte in de contacten duwen. Het programma kan je gedurende een maand gebruiken. Daarna kan je kiezen vanop welke disk je wil opstarten. de Delete-toets ingedrukt laten als je de computer opstart tot je het boot-menu hebt ... met de pijltoetsen naar de boot-tabulater gaan en dan naar helemaal onderaan naar de BBS priorities - met de enter toets kan je daar de #1 (opstart-schijf) veranderen (je hebt dus een dubbel boot machine) naar de backup-disk. (F10 om op te starten) Je kan dan opstarten van je backupdisk. Als dat werkt kan je de bestanden op de twee disken raadplegen maar de disk-letters zijn dikwijls verschillend. Het beste is de machine de stoppen - de backupdisk in de kast te leggen en dus vooral geen test programmas te proberen, enz om identiek dezelfde disk te behouden. Het belangrijkste voordeel. Als je ondanks een ingewikkelde backupmethode problemen hebt blijft het een avontuur om terug op te starten. Als je bv elke week een clone maakt kan je "onmiddellijk" opstarten vanop die clone en kan je eventueel de recovery-bestanden op de andere schijf of een USB stick gebruiken . 

Macrium laat toe beide disken in de computer te behouden en dus de opstart-programma schijf te kiezen. Je data kan je "principieel" ook veilig stellen via het web alhoewel niet al de bedrijven dat toelaten.    

De code om windows 10 op te starten ... Als dat werkt zoals vroeger "even" in de registers gaan zoeken (regedit intijpen en zoeken naar LastBiosKey) en VOORAL niets veranderen !

Macrium en windows 10 laten je ook een recovery-USB aanmaken met de drivers, enz. Iemand anders kan dat mischien documenteren ... maar dan krijg je het UEFI-Bootmenu, dat geeft je toegang tot recoveryprocedures enz maar voor de rest draait noch windows 10, noch je programmas, en sta je dus nergens. Met een clone verlies je in het slechtste geval de data sinds je die clone hebt gemaakt !   

 

WZwijger
Tutor
Bericht 4 van 5
583 Weergaven
Bericht 4 van 5
583 Weergaven

Beste @freyr @Snelleschildpad  ,

 

Als aanvulling nog het volgende:

Wanneer er een PC wordt gekocht en trouwens ook in min of meerdere mate geldt dit voor een laptop, is het ook van belang systeeminformatie mee te geven.

Er wordt een algemene handleiding meegeleverd (die echt heel algemeen is) maar niet wat er in je computer zit en hoe je in de toekomst je systeem kunt aanpassen, dan wel wat niet aanpasbaar is. Kortom wat kan ik wel of niet kopen om te upgraden? Bij laptops weet ik niet wat er geleverd wordt, maar ik vond de bijgaande handleiding echt heel erg "basic".

 

Voor mensen die starten met een computer, ook de installatie die je moet doorlopen (er wordt nog een klein deel afgehandeld na aflevering) wordt niet uitgelegd.

Daarnaast vertrouwt MEDION wel erg op Windows 10 en de installatie van meest recente drivers. Dit gaat vaak niet goed. Ik heb al heel vaak gekeken bij mijn systeem, maar er staat alleen een algemene handleiding online. Hoe een backup moet worden gemaakt van je partitie met drivers en rescue schijf wordt niet vermeld. Ook staan de meest recente drivers niet online, hierop moet je dus vertrouwen op Windows 10.

 

Ik ben reeds enkele topics tegen gekomen van mensen die een computer bezitten waarvan de BIOS moet worden geupdate, maar er dus geen recent programma is, wat werkt onder Windows 10. Heel eerlijk gezegd vind ik dat MEDION hier de taak heeft om:

Een programma te leveren wat dit wel kan (ook al is ondersteuning al verlopen op apparatuur, dit is zo'n essentieel onderdeel).

Dan wel een update programma moet leveren dat los staat van windows 10 (ook dat is een heel goede mogelijkheid).

 

Bij mijn PC was de UEFI niet benaderbaar wanneer het beeldscherm staat aangesloten op HDMI, alleen op Displayport. Dit is niet gangbaar, meestal is dit andersom. Dit soort zaken horen in de handleiding te staan en eigenlijk ook bekend te zijn bij aanschaf. De update naar de nieuwste versie van Windows 10 kon ik bijvoorbeeld niet uitvoeren, pas na aansluiten op de Displayport kon ik de hele installatie doorlopen. Mensen met minder verstand van computer blijven dan dus met een verouderd systeem zitten, wanneer je dit niet weet.

 

Windows 10 kent sinds de laatste versie bijna geen mogelijkheid meer om lokaal in te loggen. Een microsoft account is praktisch een vereiste, niks mis mee. Maar was je windows 7 gewend en ouder, dan is dat wel even wennen. En op dat moment gaat Microsoft inderdaad best ver in verzamelen van persoonlijke gegevens maar ook bijvoorbeeld allemaal software die vooraf geïnstalleerd wordt (OFFICE 365 trial) waardoor je moeilijk een oudere versie kunt installeren. Voor mensen onbekend met computers is dit heel vervelend. Zij moeten weten waar de Office 365 kunnen verwijderen en hoe zij dan hun huidige Office versie erop kunnen zetten. Dat zie ik trouwens niet als taak van Medion, maar een fout in Windows 10. Dit zou eigenlijk gewoon verboden moeten worden. Maar goed, misschien kan MEDION wel in de handleiding meegeven dat deze programma's gebruikt kunnen worden, maar dat ze verwijdert kunnen worden en hoe dat dan moet. Een installatiemedium maken is tegenwoordig praktisch niet meer nodig, wanneer je software aanschaft is dit praktisch altijd een download.

 

Ik hoop op deze manier constructief te kunnen meedenken.

Verder ben ik zeer tevreden over mijn systeem, de levering ervan en de mogelijkheden. Het systeem doet wat beloofd is en dat is tegenwoordig al heel wat.

Dat vind ik persoonlijk een heel sterk punt bij de aanschaf en levering van mijn systeem.

 

Met vriendelijke groet,

WZwijger

Snelleschildpad
Moderator
Bericht 5 van 5
465 Weergaven
Bericht 5 van 5
465 Weergaven

Beste @freyr 

 

Dank u voor de aanschaf van uw Medion product en voor de door u gestelde vragen.

 

De laptops en Pc's van Medion worden, op dit moment, standaard met Windows 10 geleverd.

De reden is dat Windows 10 het meest gebruikte besturingssysteem is, en tevens omdat het grootste deel van de computergebruikers al met dit besturingssysteem werkt, wat voor veel mensen de drempel een stuk lager maakt.

 

Medion heeft als hardware leverancier, weinig invloed op de inhoud van Microsoftproducten, zoals Microsoft Office en Windows. Desondanks willen wij wel ingaan op uw vragen en opmerkingen.

 

Het klopt inderdaad dat Microsoft gebruik maakt van gebruikersgegevens voor het aanbieden van diensten en om deze te koppelen. Dit kan voordelen voor de gebruiker opleveren, zoals het niet voor iedere dienst apart te hoeven aanmelden.  Tevens heeft de manier die Microsoft gebruikt, het voordeel dat u, wanneer u zich op een andere Pc aanmeldt met uw gegevens, deze computer u kan ‘herkennen’ en u uw eigen gegevens zal kunnen benaderen.

 

Het is ons niet geheel duidelijk wat u met de testprogramma’s bedoeld want het e-mail voorbeeld is geen testprogramma. Natuurlijk kan het ongewenst zijn dat mailboxen worden gekoppeld maar het lijkt er niet op dat Microsoft dit doet met kwade bedoelingen. Medion levert in ieder geval geen eigen testprogramma’s mee.

 

Medion levert inderdaad al geruime tijd geen opstartmedia (DVD) meer bij haar toestellen maar kiest er in de meeste gevallen voor van het meeleveren van een zogenaamde herstelpartitie

U kunt deze benaderen door gelijk na het aanzetten van uw Pc op de F11 knop te blijven tikken. U kunt hiermee vervolgens uw Pc herstellen. Bij de enkele machines waarbij deze optie niet aanwezig is, raden wij u aan de ‘Media Creation Tool’ te gebruiken, die gratis door Microsoft wordt geleverd.

 

De Windows activeringscode bevind zich in het BIOS en wordt automatisch door Windows gedetecteerd. Natuurlijk is deze code niet meer uit te lezen wanneer het moederbord, en daarmee het BIOS, wordt vervangen maar bij een nieuw moederbord leveren wij een nieuwe code.   

 

Een handleiding voor Windows gerelateerde zaken wordt door ons inderdaad niet geleverd omdat Microsoft zelf altijd de meest up-to-date info zelf aanlevert en de informatie die Medion zou kunnen aanleveren zou dus altijd hierop achterlopen. Dat wil niet zeggen dat bepaalde informatie vanuit Medion niet kan verbeteren of veranderen maar dat zal dan eerst intern besproken worden.

Wat betreft uw vragen,

  1. Microsoft vraagt om bepaalde informatie die, volgens eigen zeggen, nodig is om het systeem te goed te laten werken. Bepaalde velden zijn verplicht en anderen niet. De verplichte velden kunt u uiteraard niet overslaan de niet-verplichte velden uiteraard wel. De vraag welke info u ‘mag’ geven is niet eenvoudig te beantwoorden. Het ligt er namelijk geheel aan wat u verwacht van de computer.

Bij het aanmaken van een Microsoft account worden de volgende zaken gevraagd:

  • Het e-mailadres wat u wilt gebruiken. Dit is een vrije keuze, het mag alleen geen bestaand adres zijn
  • Het land waarin u zich bevindt
  • Uw geboortedatum (in principe kunt u hier invullen wat u wilt)
  • Als laatste een test om te controleren of u geen robot bent.

Meer wordt er niet gevraagd.

Er is in de meeste gevallen ook geen noodzaak om welke info dan ook aan uw account te koppelen.

Dit wordt alleen gevraagd bij proefabonnementen  maar er is geen noodzaak dit abonnement aan te gaan. Er zijn voldoende, vaak gratis, alternatieven.

 

 

 

  1. Er is geen noodzaak te starten met de e-mail test programma’s die u noemt. Wij weten niet welke programma’s u nog meer bedoelt, dus daar kunnen wij geen uitspraak over doen. Misschien zelfs niet als wij het wel weten. Waarschijnlijk is contact opnemen met Microsoft dan een betere optie.
  2. Opstart USB stick maken : https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/installatiemedia-voor-Windows-maken-99a58364-8c02-206f-a...
  3. Deze code is opgeslagen in het BIOS. Windows vindt deze automatisch tijdens de installatie van Windows.
  4.  Zie punt 3.
  5. U kunt office downloaden via : https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365/get-office-and-microsoft-365-oem-download-page maar onthoudt dat Office niet gratis is. Er bestaan echter wel gratis alternatieven.

Het is trouwens niet nodig om een betaalde IT specialist hiervoor in de arm te nemen, aangezien de meeste taken vrij eenvoudig zijn, mits met de handleiding volgt.Beloon helpende antwoorden met Kudos en markeer het beste antwoord/de beste oplossing met als oplossing accepteren.


Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.
4 ANTWOORDEN 4