annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

IRIS (International Repair Information System)

IRIS (International Repair Information System)


Definitie

IRIS (International Repair Information System) is een internationale norm die door de EICTA is gespecificeerd voor de gestructureerde registratie en documentatie van storingen, omstandigheden en reparaties aan voornamelijk elektrische apparatuur.

 

Geschiedenis

  • Het huidige geldige Europese formaat werd in 1986 door Sony ontwikkeld.
  • In 1989 werd het formaat gestandaardiseerd tussen Sony Europe en Sony Japan (daar onder de naam ISIS), terwijl Sony America een eenvoudiger variant gebruikte.
  • Gerenommeerde fabrikanten in Groot-Brittannië gebruiken IRIS sinds 1992 als hun standaard.
  • Een Japans productiecomité bestaande uit Hitachi, JVC, Matsushita, Mitsubishi, Sanyo, Sharp, Sony en Toshiba besloot in 1993 het Sony ISIS-formaat te gebruiken voor het verzamelen van gegevens overzee.
  • In 1994 besloten FIAR in Nederland en Simavelec in Frankrijk ook om IRIS in te voeren.
  • Eind 1994 begon EACEM (European Association for Consumer Electronics Manufacturers) met de introductie van IRIS als het standaardformaat voor reparatie en garantieverwerking in heel Europa via het EASSC (European After Sales Service Committee).
  • In 1995 werd een officiële aanbeveling gedaan.

Sindsdien is de IRIS-code de standaard voor reparatie en garantieverwerking in de consumentenelektronica.

 

Achtergrond

De door de globalisering veroorzaakte scheiding van fabrikanten en onderhoudsbedrijven vereist een gestandaardiseerde gegevensuitwisseling om een constante feedback van de reparatie- en servicecentra naar de fabrikant mogelijk te maken. De IRIS-codering omvat foutklachten en -omstandigheden, defecte assemblages en reparaties die door de onderhoudstechnicus worden uitgevoerd. Omdat de norm de vorm heeft van een codetabel, kan de technicus uit beschrijvingen in zijn eigen taal de juiste codes kiezen.

De gestructureerde registratie maakt het mogelijk om bekende fouten sneller te vinden, omdat de opname automatisch een catalogus van mogelijke fouten en suggesties voor de correctie ervan creëert. Bovendien wordt de communicatie tussen de fabrikant en het onderhoudsbedrijf vergemakkelijkt, omdat de taalbarrière zo goed als is opgeheven.

 

 


Referenties

  1. IRIS-Code Searchengine: http://www.iriscode.org

 

Versiegeschiedenis
laatst bijgewerkt:
‎05.12.2019 17:40
Bijgewerkt door:
Community Manager
Labels (1)
Medewerkers